top of page
  • Writer's pictureSUMI | Suzuki Music Institute

Quan he de canviar les cordes del meu violí?


¿Cuándo tengo que cambiar las cuerdas de mi violín?

El so del nostre violí depèn de molts factors. Un d'ells són les cordes. És important saber que totes les cordes tenen una durabilitat limitada i és inevitable haver de canviar-les de tant en tant, encara que no es trenquin, per a tenir el nostre instrument en les millors condicions.

Quan cal canviar les cordes?

No hi ha una única resposta a la pregunta: depèn del tipus de cordes, les hores de pràctica i la sensació que busquem. Però si toqueu cada dia entre 15 i 60 minuts, us recomanem canviar les cordes un cop l'any.


Per què s'han de canviar les cordes?

Les cordes es desgasten inevitablement. Aguanten una gran tensió de forma permanent. La resina i la suor poden corroir el metall i, encara que tinguem la sort que no es trenquin, una corda desgastada no ajuda a produir el millor so. Les cordes, amb el temps, perden ressonància i, el més important, impedeixen una bona afinació. Afinar no és tasca senzilla i menys si hem de situar els dits en diferents llocs a cada corda. Això és el que passa amb les cordes desgastades, que ens impedeixen afinar cinquenes justes. Les cinquenes justes és l'interval (distància entre dues notes) que es produeix quan posem un mateix dit sobre dues cordes alhora, o quan el situem en el mateix punt en dues cordes diferents. En teoria, si les cordes estan en bon estat, l'interval de cinquena sonarà perfectament afinat. No obstant això, a mesura que les cordes envelleixen, ja no podem afinar situant el dit en el mateix lloc a les dues cordes diferents.


Com canviem les cordes?

Quan arribi el moment de canviar una corda, és important no treure-les totes al mateix temps per evitar que el pont caigui, i així aconseguir que aquest romangui al seu lloc. Us aconsellem parlar primer amb el vostre professor perquè us ajudi. També el mateix luthier on compreu les cordes us pot fer el canvi. A YouTube hi trobareu molts tutorials, i les nostres companyes de l'escola Suzuki En Clave tenen un post al seu bloc explicant el procés pas a pas.


Article: Cómo cambiar las cuerdas de tu violín o viola


En resum: és important canviar les cordes del vostre instrument un cop l'any. Podeu comprar un joc de cordes i demanar als vostres professors que us ajudin a canviar-les.


Marques de cordes recomanades:

Joc de cordes D'Addario Prelude

Joc de cordes Pirastro Tonica

Joc de cordes Thomastik Dominant (Hilary Hahn, la nostra violinista preferida, i intèrpret de les noves gravacions Suzuki, utilitza cordes Dominant - aquí explica la seva experiència amb elles).

Komentáře


bottom of page