top of page
  • Writer's pictureSUMI | Suzuki Music Institute

5 LLIBRES QUE ET CANVIARAN

Avui us portem el llibre per excel·lència que tota persona interessada en el Mètode Suzuki hauria de llegir, però també algunes lectures més que, tot i que no ser musicals, ens aportaran grans valors en la nostra tasca. Pot semblar exclusivament musical des de fora, però la música és el nostre vehicle de formació humana i aquests llibres segur que seran del vostre interès:


1) "Educats amb amor", escrit per Shinichi Suzuki, presenta una filosofia educativa innovadora que es basa en la idea que el talent i l'habilitat musical no són innats, sinó que poden ser cultivats mitjançant l'exposició primerenca i contínua a la música, juntament amb un ambient de suport i amor. Suzuki defensa que els nens poden aprendre música de manera similar a com aprenen la seva llengua materna, a través de la immersió i la repetició. El llibre destaca la importància de la pràctica diària, l'enfocament en el procés en comptes del resultat i la participació activa dels pares en l'aprenentatge musical dels seus fills. "Educats amb amor" és una guia influent que explora la connexió entre l'educació musical, l'educació afectuosa i el desenvolupament integral dels nens.


2) "Summerhill: Un punt de vista radical sobre l'educació dels nens", d'A.S. Neill, ens mostra una filosofia educativa revolucionària que defensa la idea de la llibertat i l'autodeterminació en l'educació infantil. Neill defensa una escola on els nens tinguin la llibertat de triar les seves activitats i horaris, i on es fomenti la participació democràtica en la presa de decisions. El llibre explora la manera com l'educació basada en el respecte mutu i la confiança en els instints naturals dels nens pot promoure un aprenentatge més profund i significatiu. A través d'exemples de l'experiència a l'escola Summerhill, fundada per Neill, l'autor qüestiona les normes tradicionals de l'educació i proposa un enfocament radical que busca alliberar el potencial creatiu i autèntic de cada nen.


3) "El cervell del nen: 12 estratègies revolucionàries per cultivar la ment del teu fill", de Tina Payne Bryson i Daniel J. Siegel, és una obra esclaridora que explora com el cervell d'un nen es desenvolupa i com els pares poden nodrir de manera efectiva el seu creixement emocional i intel·lectual. El llibre presenta dotze estratègies fonamentals per ajudar els pares a comprendre i respondre a les necessitats dels seus fills, fomentant alhora una criança connectada i afectuosa. A través d'exemples pràctics i principis basats en la neurociència, l'obra ofereix una guia pràctica per cultivar relacions sòlides amb els nens, fomentar la seva resiliència i capacitat d'autoregulació, i crear un entorn propici per al seu desenvolupament integral. "El cervell del nen" brinda una perspectiva profunda i aplicable sobre com criar els nens de manera conscient i empàtica, impulsant el seu benestar emocional i cognitiu.


4) "El joc interior del tenis", de W. Timothy Gallwey, és un llibre influent que explora la psicologia i l'enfocament mental en la pràctica del tenis i, per extensió, en altres aspectes de la vida. Gallwey pensa que molt sovint l'obstacle principal per al rendiment òptim no és la manca d'habilitats tècniques, sinó la interferència mental i emocional que afecta la concentració i la confiança. El llibre introdueix la idea del "Jugador 1" i el "Jugador 2", on el primer és la veu crítica interna que dubta i jutja, mentre que el segon és l'essència natural i fluida de l'individu. A través d'exemples i exercicis pràctics, Gallwey ofereix eines per superar l'autolimitació i aconseguir un estat de joc fluid i conscient, en què la ment estigui centrada en el moment present. "El joc interior del tenis" s'ha convertit en un clàssic en la literatura esportiva i de desenvolupament personal, i destaca per la importància que dona la mentalitat i l'autocognició en el rendiment i l’excel·lència.


5) "Hàbits Atòmics", de James Clear, és un llibre que desxifra les bases sobre les quals es construeix la formació d'hàbits i presenta un enfocament pràctic per construir hàbits positius i eliminar-hi els negatius. L'autor introdueix el concepte d'"àtoms d'hàbits", petites accions que s'acumulen per generar un canvi durador. Clear explora com es creen els hàbits a través d'un cicle de senyal, resposta i recompensa, i com els entorns i les decisions poden modelar el nostre comportament. El llibre ofereix estratègies per dissenyar hàbits efectius, com fer-los obvis, atractius, fàcils i satisfactoris, i com utilitzar la llei dels "dos minuts" per començar amb petites accions. A través d'exemples i consells pràctics, "Hàbits Atòmics" brinda un marc sòlid per al canvi positiu a llarg termini resultat d'enfocar-se en accions minúscules i constants que modelen la nostra identitat i determinen el nostre èxit en diverses àrees de la vida.

bottom of page