top of page
  • Writer's pictureSUMI | Suzuki Music Institute

MOTIVACIÓ INTRÍNSECA VS. EXTRÍNSECA

Existeixen dos tipus de motivació: la motivació intrínseca i l'extrínseca. La primera és com una espurna que surt des de dins, quan fas alguna cosa perquè t'agrada i t'omple de satisfacció personal. Imagina que ets un gamer i et passes hores jugant, no perquè algú et premia, sinó perquè simplement t'encanta i et sents bé fent-ho.


D'altra banda, hi ha la motivació extrínseca, que és quan busquem obtenir alguna cosa a canvi, com ara recompenses o evitar càstigs. Per exemple: estudiar per un examen només perquè els teus pares t'han promès un premi si treus bona nota. Aquí la motivació ve de fora, no és perquè estimis l'estudi, sinó pel que guanyaràs al final.


Tot i que per la música l'ideal seria que només hi calgués la motivació intrínseca, a vegades l'extrínseca pot ser una empenta en algunes situacions. Però atenció, no ens podem basar sempre en la motivació externa. És important cultivar la motivació intrínseca perquè aquesta també es pot desenvolupar:


Aquí et deixem algunes eines per a desenvolupar la motivació intrínseca:

  1. Fes un vídeo de la cançó que estàs començant a aprendre i grava cada setmana els teus progressos. Quan et surti la peça, fes un vídeo cronològic per veure com els teus esforços han valgut la pena.

  2. Revisa vídeos de concerts anteriors.

  3. Al final de cada pràctica busca algun element que hagis millorat, per petit que sigui, perquè la nostra evolució recau precisament en aquestes petites passes.

  4. Pensa què t'aporta la música com a persona i connecta-ho amb altres situacions de la vida.

  5. Valora molt l'esforç que poses en la pràctica diària. Tenir el valor i l'energia d'enfrontar-te cada dia a alguna dificultat i vèncer-la amb paciència t'ajudarà a aconseguir tot allò que et proposis.





bottom of page